To, w jaki sposób układasz produkty spożywcze w lodówce oraz w jakich opakowaniach je przechowujesz, ma ogromny wpływ, na to, jak długo zachowają swoją świeżość. Warto znać kilka prostych zasad.
Na najwyższej półce lodówki zawsze trzymaj potrawy gotowe, takie jak garnek z zupą czy gulaszem, ugotowane już pierogi, czy naleśniki, które zostały Ci z obiadu. Z kolei na najwyższej półeczce na drzwiach lodówki, przechowuj jajka. Gotowe dania i jaja to produkty szczególnie łatwo ulegające zepsuciu. Potrzebują one najniższej temperatury, a właśnie taka panuje w górnej części Twojej lodówki.
Poziom niżej przechowuj nabiał, sałatki, gotowe surówki oraz tłuszcze takie jak smalec, margaryna czy masło. Na tym samym poziomie na drzwiach lodówki przechowuj oleje.
Trzecią półkę od góry przeznacz na produkty mięsne takie jak wędliny, kotlety, konserwy mięsne.
Na najniższej półce w lodówce umieść warzywa, owoce, soki i inne napoje. Nie potrzebują one bowiem tak niskiej temperatury, jak pozostałe produkty spożywcze.
Niebagatelne znaczenie ma też to, w jakich opakowaniach przechowujesz żywność. Najważniejsze, abyś przed włożeniem do lodówki zdjęła z produktów, które kupiłaś w sklepie wszelkie folie i papier. Nie sprzyjają one długiemu zachowaniu świeżości. Papier w lodówce z pewnością zwilgotnieje i mokry przyklei się do sera czy wędliny, z kolei pod folią produkty ulegną spoceniu i będą mokre, co sprawia, że nie tylko zrobią się nieapetyczne, ale również sprzyja to ich psuciu się. Najlepiej przechowywać żywność w szkle. Przełóż więc wybrane produkty do szklanych miseczek i zakryj je talerzykiem. Produkty o charakterystycznym zapachu takie, jak sery, ryby czy wędliny najlepiej włóż do pojemników próżniowych, dzięki temu na długo zachowają świeżość i nie wpływają na smak i zapach innych znajdujących się w lodówce potraw.
Produkty w lodówce układaj luźno, tak aby były między nimi przestrzenie. Nie kładź niczego jeden na drugim, ponieważ zaburza to cyrkulację powietrza w chłodziarce i sprzyja psuciu się żywności. Postaraj się przechowywać produkty spożywcze jak najkrócej. Nie rób ogromnych zapasów, a raczej systematyczne drobne zakupy. W ten sposób będziesz miała pewność, że nic się nie zepsuje.
W zamrażalniku przechowuj wszystkie potrawy, które masz zamiar spożyć dopiero za kilka lub kilkanaście dni. Lodówka nie jest dla nich najlepszym miejscem, za to zamrażalnik sprawdzi się idealnie. Włóż do niego pierogi, zupy, sosy, frytki, gotowe sklepowe mrożonki, owoce oraz warzywa. Zamrażalnik to również idealne miejsce do przechowywania zapasów posiekanych ziół. Zamróź pokrojoną natkę pietruszki, którą później możesz zużyć do zup lub koperek do ziemniaków. To bardzo praktyczne rozwiązanie. W przeciwieństwie do lodówki, w zamrażalniku możesz produkty układać ciasno jeden na drugim. Możesz też je zapakować w folię lub folię aluminiową.
Utrzymuj w lodówce porządek i czystość, nie rób nadmiernych zakupów i jako pierwsze zużywaj produkty o niskiej trwałości, a z pewnością w Twojej lodówce nic nie ulegnie zepsuciu.